Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη, που βρίσκεται σε πολλά δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και το τριτικάλε – μια διασταύρωση σιταριού και σίκαλης. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με άμυλο στο ενδοσπέρμιο του σπόρου. Η γλουτένη βοηθά τα τρόφιμα να διατηρήσουν το σχήμα τους, λειτουργώντας ως κόλλα που συγκρατεί τα τρόφιμα μαζί. Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε πολλά είδη τροφίμων, ακόμα και σε αυτά που δεν θα περίμενε κανείς!
Σιτάρι
- Ψωμί
- Παξιμάδια, Κριτσίνια, Κρουτόν
- Σούπες
- Ζυμαρικά
- Σάλτσες και σάλτσες για σαλάτες
- Μπισκότα, κέικ
- Αρτοσκευάσματα
Κριθάρι
- Βύνη (αλεύρι βύνης, σιρόπι βύνης)
- Χρωστικές τροφίμων
- Σούπες
- Μπύρα
- Μαγιά μπύρας
Τρόφιμα που πρέπει να ελέγχεται η ετικέτα πριν την κατανάλωση, καθώς μπορεί να περιέχουν γλουτένη
- Ενεργειακές μπάρες / μπάρες granola – ορισμένες μπάρες μπορεί να περιέχουν σιτάρι ως συστατικό και οι περισσότερες χρησιμοποιούν βρόμη που δεν είναι χωρίς γλουτένη
- Τηγανητές πατάτες – προσέξτε το κουρκούτι που περιέχει αλεύρι σίτου
- Τσιπς πατάτας – ορισμένα καρυκεύματα τσιπς πατάτας μπορεί να περιέχουν ξύδι βύνης ή άμυλο σίτου
- Καραμέλες
- Σούπα – δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις σούπες με βάση την κρέμα, οι οποίες έχουν ως πηκτικό αλεύρι - Πολλές σούπες περιέχουν και κριθάρι
- Η τορτίγια που δεν έχει αποκλειστικά βάση το καλαμπόκι μπορεί να περιέχει συστατικό με βάση το σιτάρι
- Dressing για σαλάτες και μαρινάδες – μπορεί να περιέχουν ξύδι βύνης, σάλτσα σόγιας
- Σιρόπι καστανό ρυζιού – μπορεί να παρασκευαστεί με ένζυμα κριθαριού
- Υποκατάστατα κρέατος που παρασκευάζονται με σεϊτάν (γλουτένη σίτου) όπως μπιφτέκια για χορτοφάγους, λουκάνικο για χορτοφάγους, απομίμηση μπέικον, απομίμηση θαλασσινών (Σημείωση: το tofu δεν περιέχει γλουτένη, αλλά να είστε προσεκτικοί με τις μαρινάδες με σάλτσα σόγιας, ειδικά όταν το tofu είναι τηγανητό)
- Σάλτσα σόγιας (αν και το ταμάρι χωρίς σιτάρι είναι χωρίς γλουτένη)
- Κρεατικά προεργασμένα
Αλκοολούχα ποτά
- Μπύρες
- Ποτά βύνης
- Επιδόρπια κρασιά
Φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη
- Αμάρανθος
- Αραρούτι
- Φασόλια
- Πλιγούρι φαγόπυρου (γνωστό και ως kasha)
- Κασάβα
- Chia
- Καλαμπόκι
- Λινάρι
- Βρώμη χωρίς γλουτένη
- Κεχρί
- Αλεύρι από ξηρούς καρπούς
- Πατάτα
- Κινόα
- Ρύζι
- Σόγια
- Ταπιόκα
- Teff
Γιατί μερικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη;
Κοιλιοκάκη
- Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
- Οξύ πόνο στο στομάχι
- Δυσφορία στο στομάχι
- Φούσκωμα
- Απώλεια βάρους
- Δερματικά εξανθήματα
Ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη δεν παρουσιάζουν πεπτικά συμπτώματα. Αντίθετα, μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα όπως:
- Έντονο αίσθημα κόπωσης
- Αναιμία
- Κατάθλιψη
Ευαισθησία στη γλουτένη μη οφειλόμενη σε κοιλιοκάκη (NCGS)
- Πόνος στο στομάχι
- Φούσκωμα
- Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου
- Κούραση
- Δερματικά εξανθήματα