To μοτίβο διατροφής διαλείπουσας νηστείας (Intermittent Fasting) έχει αποκτήσει δημοτικότητα τελευταία. Η νηστεία είναι γνωστό ότι είναι μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κοινότητες είτε για πολιτιστικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους, καθώς και ως θεραπευτική μέθοδος για ασθένειες στο παρελθόν. Ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, έγραψε κάποτε: «Το να τρως όταν είσαι άρρωστος, σημαίνει να ταΐζεις την ασθένειά σου».
Οι τρεις δημοφιλείς προσεγγίσεις για τη διαλείπουσα νηστεία είναι:
- Εναλλασσόμενη νηστεία: Εναλλαγή μεταξύ ημερών χωρίς περιορισμό τροφής με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες. Παράδειγμα: Δευτ.-Τετ.-Παρ. αποτελείται από νηστεία, ενώ οι εναλλασσόμενες μέρες δεν έχουν περιορισμούς στην πρόσληψη θερμίδων.
- 5-2 νηστεία: Κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και νηστεία δύο ημέρες την εβδομάδα.
- Χρονικά περιορισμένη σίτιση (IF): Πρόσληψη τροφής μόνο μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών κάθε μέρα. Για παράδειγμα, ξεκινά η πρόσληψη τροφής 12 το μεσημέρι μέχρι 8 το βράδυ, και έπεται νηστεία 16 ωρών που επιτρέπεται μόνο το νερό, ο καφές και το τσάι.
Τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας:
- Ανοσολογική απόκριση που επιδιορθώνει τα κύτταρα: όταν δεν τρώμε για πολλές ώρες τα κύτταρα του σώματος ξεκινούν μια κυτταρική διαδικασία "αφαίρεσης αποβλήτων" που ονομάζεται αυτοφαγία.
- Προαγωγή θετικών μεταβολικών αλλαγών (μείωση τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, λιπώδους μάζα, γλυκόζη αίματος)
- Κέτωση: μια διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετή γλυκόζη για ενέργεια, οπότε διασπά το αποθηκευμένο λίπος. Αυτό προκαλεί αύξηση των ουσιών που ονομάζονται κετόνες και σε συνδυασμό με λιγότερες θερμίδες που καταναλώνονται συνολικά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους
- Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, όπως η αρθρίτιδα και το άσθμα.
- Βελτίωση στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την απόκριση του σωματικού στρες
- Αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου
- Επίδραση στη βιολογία του κιρκάδιου ρυθμού (το «βιολογικό ρολόι» ημέρας – νύχτας)
- Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου ΙΙ.
Είναι η διαλείπουσα νηστεία μια αξιόπιστη στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους;
Πιθανές παρενέργειες της διαλείπουσας νηστείας:
- Αυξημένη πείνα
- Κόπωση
- Ευερεθιστότητα
- Μειωμένη συγκέντρωση
- Ναυτία
- Δυσκοιλιότητα
- Πονοκέφαλος
- Απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας: Δεδομένης της σημασίας της άλιπης μυϊκής μάζας για την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη διατήρηση της φυσικής ικανότητας συνολικά, συνιστάται ο συνδυασμός της προπόνησης με αντίσταση με ένα πρωτόκολλο διαλείπουσας νηστείας.
- Άτομα με διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, ορθορεξία ή νευρική βουλιμία).
- Ενεργά στάδιά ανάπτυξης, όπως στα παιδιά και τους εφήβους.
- Εγκυμοσύνη & θηλασμό.
- Διαβήτη.
- Άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.