Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που δεν παράγεται στο σώμα, για αυτό η διατροφή είναι η κύρια πηγή ασβεστίου και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών. Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας, της πήξης του αίματος και άλλων διεργασιών του σώματος. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενή ασβεστίου από την οποία αντλεί το σώμα για να διατηρείται σε ισορροπία. Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη D για να απορροφήσει και να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου. Η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο και το βόριο είναι άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών.
Ποιος ο ρόλος του ασβεστίου;
- Σχηματισμός & ανθεκτικότητα οστών και δοντιών
- Διατήρηση της δύναμης του σώματος
- Κίνηση των μυών
- Λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού
- Διάδοση νευρικών μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου
- Ομαλή ροή αίματος, καθώς τα αγγεία συστέλλονται
- Πρόληψη της μείωσης οστικής πυκνότητας και έτσι προστασία έναντι καταγμάτων ή οστεοπενίας / οστεοπόρωσης
- Αντιμετώπιση συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)
Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;
- 0–6 μηνών: 200 mg
- 7-12 μηνών: 260 mg
- 1-3 ετών: 700 mg
- 4-8 ετών: 1.000 mg
- 9-18 ετών: 1.300 mg
- 19-50 ετών: 1.000 mg
- Άνδρες 51-70 ετών: 1.000 mg
- Γυναίκες 51-70 ετών: 1.200 mg
- 70 ετών & άνω: 1.200 mg
- Εγκυμοσύνη (14-18 ετών): 1.300 mg
- Εγκυμοσύνη (19-50 ετών): 1.000 mg
Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου;
- Μείωση της αντοχής των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από εύθραυστα οστά και αυξημένο κίνδυνο πτώσης & καταγμάτων.
- Πρόκληση ραχίτιδας στα παιδιά και άλλες διαταραχές των οστών στους ενήλικες, αν και αυτές οι διαταραχές προκαλούνται συχνότερα από ανεπάρκεια βιταμίνης D σε συνδυασμό με ανεπάρκεια ασβεστίου.
- Υποασβεστιαιμία: επίπεδο ασβεστίου ορού μικρότερο από 8,5 mg/dL είναι συνήθως αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D ή μαγνησίου, μειωμένης παραγωγής παραθυρεοειδικής ορμόνης που οδηγεί σε υποπαραθυρεοειδισμό, μειωμένη οστική απορρόφηση του ασβεστίου.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο;
- Γιαούρτι: 1 κεσεδάκι 150g, 210 mg
- Τυρί Cheddar, 30g, 216 mg
- Παρμεζάνα, 50g, 600mg
- Σαρδέλες (με το κόκκαλο), σολομός
- Εμπλουτισμένα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος (γάλα σόγιας)
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Μπρόκολο
- Τόφου
- Λάχανο
- Όσπρια (φασόλια)
- Εμπλουτισμένοι χυμοί και δημητριακά
- Καλαμποκάλευρο και τορτίγιες καλαμποκιού
Υπάρχουν φρούτα πλούσια σε ασβέστιο;
- Σύκα (φρέσκα & αποξηραμένα)
- Παπάγια
- Πορτοκάλια
Ποιος διατρέχει κίνδυνο ανεπάρκειας ασβεστίου;
- Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: Η εμμηνόπαυση οδηγεί σε απώλεια οστικής πυκνότητας επειδή η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων δυσχεραίνει την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και αυξάνει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες χάνουν περίπου το 1% της οστικής πυκνότητας τους (BMD) ετησίως μετά την εμμηνόπαυση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μειωμένη οστική μάζα και εύθραυστα οστά.
- Άτομα που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και όσοι αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των vegans) έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπαρκούς πρόσληψης ασβεστίου επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου.
- Bουλιμία, ανορεξία και ορισμένες άλλες διατροφικές διαταραχές
- Yπερκατανάλωση μαγνησίου
- Mακροχρόνια χρήση καθαρτικών
- Nεφρική ανεπάρκεια
- Παγκρεατίτιδα
- Ανεπάρκεια βιταμίνης D
Κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου:
- Μειωμένος μυϊκός τόνος
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Υποφωσφαταιμία
- Δυσκοιλιότητα
- Ναυτία
- Απώλεια βάρους
- Κόπωση
- Πολυουρία
- Καρδιακές αρρυθμίες
- Υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας
Wikoff D, Welsh BT, Henderson R, Brorby GP, Britt J, Myers E, et al. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem Toxicol ;109:585-648.