Αρθρίτιδα. Τι εννοούμε με τον όρο «αρθρίτιδα» και ποιες οι επιπτώσεις της;
Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει όχι μία, αλλά ένα σύνολο παθήσεων, στις οποίες παρουσιάζεται οξεία ή χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι πιο κοινοί τύποι αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:
- Την οστεοαρθρίτιδα
- Τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
- Την ψωριασική αρθρίτιδα
- Τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, και..
- Την ουρική αρθρίτιδα
Στην πλειοψηφία των τύπων αρθρίτιδας, η παρουσία φλεγμονής είναι ο κοινός παρονομαστής, μέσω του οποίου εκδηλώνονται τα πιο τρανταχτά συμπτώματα της νόσου, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις, το οίδημα (ή πρήξιμο), η ερυθρότητα, η δυσκαμψία και τέλος ο περιορισμός της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.
Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο αρθρίτιδας, με 1 στους 5 ενήλικες να προσβάλλονται από τη νόσο. Χαρακτηρίζεται από χρόνια εκφύλιση του χόνδρου στην περιοχή του γονάτου ή του ισχίου με κύριους παράγοντες κινδύνου την ηλικία, το φύλο (οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης) καθώς και το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Ειδικότερα, η συνύπαρξη παχυσαρκίας έχει συνδεθεί στενά με την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του χόνδρου των αρθρώσεων. Μα τι είναι ο χόνδρος; Ο χόνδρος των αρθρώσεων είναι ο εύκαμπτος, ελαστικός, συνδετικός ιστός, ο οποίος προστατεύει τα οστά, ώστε να μην «τρίβονται» μεταξύ τους. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, η ελαστικότητα και η αντικραδασμική ιδιότητα του χόνδρου αρχίζει και φθίνει, γεγονός που περιορίζει την προστατευτική του δράση απέναντι στα οστά, με αποτέλεσμα να προκαλεί τα δυσάρεστα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, με κύριο τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης.
Αρθρίτιδα. Πώς θα προστατευτούμε από την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου;
Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι το 2050 ο αριθμός των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα θα φτάσει τα 2 δις παγκοσμίως! Είναι επείγον, λοιπόν, να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προστατευτούμε από την ενδεχόμενη εμφάνιση αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να επιβραδύνουμε τη νόσο, εφόσον εμφανιστεί. Η ηλικία, το φύλο καθώς και η γονιδιακή προδιάθεση του καθενός αποτελούν παράγοντες κινδύνου, που δε μπορούμε να επηρεάσουμε. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής και κυρίως η ρύθμιση του σωματικού βάρους έχουν αποτελέσει αντικείμενο εντατικής επιστημονικής έρευνας και αποτελούν παράγοντες με καίριο ρόλο στην εμφάνιση αλλά και εξέλιξη της πιο συχνά εμφανιζόμενης αρθρίτιδας, της οστεοαρθρίτιδας. Και ναι, είναι τροποποιήσιμοι!
Γνώριζες ότι η αύξηση του βάρους κατά 5 κιλά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γονάτου κατά 36%;
Η θεραπευτική προσέγγιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραμέτρων και απαιτεί την ομαλή συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων για την επιτυχή έκβαση της νόσου. Ο γιατρός είναι αυτός που θα αξιολογήσει κι θα διαγνώσει το στάδιο της νόσου, ούτως ώστε να σχεδιάσει μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας το καλύτερο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Ο κλινικός διαιτολόγος, ο φυσιοθεραπευτής και ο ψυχολόγος αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της διεπιστημονικής ομάδας, με τον καθένα να βάζει το απαραίτητο «λιθαράκι» στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα.
Πόνος στις αρθρώσεις. Ποιο συμπλήρωμα θα μπορούσε να βοηθήσει;
Αν πάσχεις από αρθρίτιδα ή έχεις συγγενή στο στενό σου κύκλο με αρθρίτιδα, θα έχεις διαπιστώσει πως ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Πολλοί ψάχνουν για μια τοπική κρέμα για πόνους αρθρώσεων, άλλοι για κολλαγόνο για αρθρώσεις, ενώ πολλοί καταφεύγουν στη γνωστή ζελατίνη σε σκόνη για τις αρθρώσεις. Η συχνότερα εφαρμοζόμενη θεραπεία συμπεριλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία – όντως – φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του πόνου. Ωστόσο, η χρήση αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δε συστήνεται σε μακροπρόθεσμη βάση, λόγω των σοβαρών παρενεργειών, που μπορούν να προκαλέσουν. Έτσι, ο πόνος στις αρθρώσεις παραμένει ένα ζήτημα που χρήζει φροντίδας, όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα με ασφάλεια.
Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς την εντατική μελέτη ορισμένων συστατικών με αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία μπορούμε να λάβουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και τα οποία φαίνεται πως μπορούν να αποτελέσουν μέρος του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την κινητικότητα της άρθρωσης.
Κουρκουμάς. Ο πορτοκαλοκίτρινος θησαυρός της Ασίας αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη φυτά, λόγω της
κουρκουμίνης, του ενεργού συστατικού του. Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 10 κλινικές μελέτες, σημειώθηκε πως η συμπληρωματική χορήγηση
κουρκουμά είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα της άρθρωσης, με δράση παρόμοια των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων! Η χρήση του
κουρκουμά και της κουρκουμίνης φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής, ακόμα κι όταν χορηγήθηκε παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ιατρική συμβουλή, σε παράλληλη λήψη φαρμακευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη.
Extra tip: Αναζητήστε ένα συμπλήρωμα
κουρκουμά, εμπλουτισμένο με μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, όπως το Holland & Barrett συμπλήρωμα
κουρκουμά με μαύρο πιπέρι. Εναλλακτικά, προτιμήστε απευθείας το ενεργό συστατικό του
κουρκουμά, το - προσφάτως προστιθέμενο - συμπλήρωμα κουρκουμίνης με κλινικά μελετημένο δείγμα κουρκουμίνης.
Μάθε περισσότερα για τον κουρκουμά
εδώ.
Γλυκοζαμίνη. Η
γλυκοζαμίνη αποτελεί φυσιολογικό συστατικό του χόνδρου των αρθρώσεων, προσφέροντας του ελαστικότητα και δυναμική στο εύρος κίνησης, καθώς συμβάλλει στη λίπανση της άρθρωσης. Αποτελεί ένα ακόμα συστατικό με πληθώρα μελετών, το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό σε δόσεις 1000-1500mg. Η συμπληρωματική χορήγηση
γλυκοζαμίνης φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση του πόνου, και ταυτόχρονα στην αναδόμηση του χόνδρου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Στην πρόσφατη ανασκόπηση που διεξάχθηκε από τους Nam Xuan Vo και συνεργάτες, δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες με τη χορήγηση
θειϊκής γλυκοζαμίνης μαζί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ως μέρος του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, καθιστώντας τη
γλυκοζαμίνη ένα πολλά υποσχόμενο ασφαλές και αποτελεσματικό συστατικό.
Extra tip: Αν είστε vegan, προτιμήστε το συμπλήρωμα υδροχλωρικής γλυκοζαμίνης, καθώς η
θειϊκή γλυκοζαμίνη προέρχεται από οστρακοειδή.
Πιθανές Αλληλεπιδράσεις/Αντενδείξεις. Σε περίπτωση λήψης αντιδιαβητικής ή αντιπηκτικής αγωγής, παρακαλώ συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μάθε περισσότερα για τη γλυκοζαμίνη
εδώ.
Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα περίφημα
Ω-3 λιπαρά οξέα με τις πολυάριθμες λειτουργίες του εμφανίζονται και εδώ, αποτελώντας ένα συστατικό με ισχυρή δράση κατά της φλεγμονής. Σύμφωνα με τη μεταανάλυση των Lee και συνεργατών, φαίνεται πως η συμπληρωματική χορήγηση
Ω-3 λιπαρών οξέων συνέβαλε στη μείωση του πόνου και τη σταδιακή μείωση της χρήσης αναλγητικών φαρμάκων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, στην πρόσφατη ανασκόπηση των Deng και συνεργατών, στην οποία συμπεριλήφθηκαν πάνω από 2000 άτομα, σημειώθηκε πως η συμπληρωματική χορήγηση
Ω-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα συνέβαλε στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης, με απουσία ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Μάθε περισσότερα για τα Ω-3 λιπαρά οξέα εδώ.
Κολλαγόνο. Το
κολλαγόνο αποτελεί μία από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Το πανταχού παρόν
κολλαγόνο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα, ειδικότερα σε δοσολογίες των 5-20g σε μορφή πεπτιδίων. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες καταδεικνύει πολύ θετικά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου και ταυτόχρονα στη βελτίωσης της σύστασης του συνδετικού ιστού, ενισχύοντας τη θρέψη του και κατ’επέκταση την κινητικότητά του.
Extra tip: Δοκίμασε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου σε σκόνη, όπως το best seller
Vital συμπλήρωμα πεπτιδίων κολλαγόνου, καθώς περιέχει τις ποσότητες που χρειάζεται η αναδόμηση των συνδέσμων της άρθρωσης. Και το καλύτερο; Είναι άγευστο και μπορεί να προστεθεί εύκολα στον καφέ σου ή σε οποιοδήποτε γεύμα σου!
Μπορείς να μάθεις περισσότερα
εδώ.
Μην ξεχνάτε ότι…
Για να διαπιστώσουμε αν ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι αποτελεσματικό για το σκοπό που το λαμβάνουμε, χρειάζεται να είμαστε συνεπείς στην ορθή χρήση του για τουλάχιστον 3-5 μήνες!
Συμπερασματικά
Η αρθρίτιδα αποτελεί μία χρόνια νόσο, της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και μειώνουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το σημαντικό που χρειάζεται να κρατήσουμε είναι πως μας δίνεται η ευκαιρία να τη φροντίσουμε από νωρίς και να επιβραδύνουμε τα βαριά συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν…αρκεί να είμαστε προνοητικοί. Η κίνηση είναι ζωτικός παράγοντας καλής ποιότητας ζωής.
Τη φροντίζουμε τώρα, για να έχουμε και στο μετά.
Επιστημονικές Αναφορές
Campos, L. D., Junior, V. D. A. S., Pimentel, J. D., Carregã, G. L. F., & Cazarin, C. B. B. (2023). Collagen supplementation in skin and orthopedic diseases: A review of the literature. Heliyon, 9(4).
Deng, W., Yi, Z., Yin, E., Lu, R., You, H., & Yuan, X. (2023). Effect of omega-3 polyunsaturated fatty acids supplementation for patients with osteoarthritis: a meta-analysis. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 18(1), 381.
Lee, Y. H., Bae, S. C., & Song, G. G. (2012). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of rheumatoid arthritis: a meta-analysis. Archives of medical research, 43(5), 356-362.
Paultre, K., Cade, W., Hernandez, D., Reynolds, J., Greif, D., & Best, T. M. (2021). Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ open sport & exercise medicine, 7(1), e000935.
Vo, N. X., Le, N. N. H., Chu, T. D. P., Pham, H. L., Dinh, K. X. A., Che, U. T. T., ... & Bui, T. T. (2023). Effectiveness and safety of glucosamine in osteoarthritis: a systematic review. Pharmacy, 11(4), 117.
Zeng, L., Yu, G., Hao, W., Yang, K., & Chen, H. (2021). The efficacy and safety of Curcuma longa extract and curcumin supplements on osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Bioscience reports, 41(6), BSR20210817.