Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί) περιέχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και η καθημερινή κατανάλωσή τους θα εξασφαλίσει στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειάζεται. Ορισμένα πράσινα λαχανικά και φρούτα, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου. Οι σπόροι σουσάμι, το ταχίνι και οι σαρδέλες περιέχουν επίσης ασβέστιο.
Προϊόντα «εμπλουτισμένα» με ασβέστιο, όπως το γάλα, το γάλα σόγιας, οι χυμοί φρούτων, τα δημητριακά, το ψωμί, ορισμένα σνακ και το εμφιαλωμένο πόσιμο νερό. Το ασβέστιο τείνει να καθιζάνει, οπότε αν αυτά τα προϊόντα καταναλώνονται σε υγρή μορφή, θα πρέπει να ανακινούνται καλά πριν από την κατανάλωση.
Η ποσότητα ασβεστίου ανά δισκίο αναγράφεται στα συστατικά και συνήθως κυμαίνεται από 200-600 mg ανά δισκίο. Σημειώστε ότι η ετικέτα αναφέρει την ποσότητα ασβεστίου ανά μερίδα και, ανάλογα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας, η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να είναι δύο δισκία την ημέρα. Το ανθρακικό ασβέστιο αποτελείται κατά 40% από ασβέστιο και το υπόλοιπο 60% από ανθρακικό άλας- ένα δισκίο των 1500 mg περιέχει 600 mg ασβέστιο και 900 mg ανθρακικό άλας.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ασβέστιο είναι καλύτερο να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια ή μετά τα γεύματα. Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου με τα γεύματα βελτιώνει την απορρόφηση.
Το ασβέστιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό (ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες καθημερινά) και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του σώματος, των κυττάρων, των μυών και της φυσιολογικής νευροδιαβίβασης. Το 99% της περιεκτικότητας του σώματος σε ασβέστιο βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, ενώ το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στα κύτταρα, στο αίμα και σε άλλους ιστούς.