Η γλυκοζαμίνη είναι ένας τύπος αμινοσακχάρου που παράγεται από τον οργανισμό και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και «επισκευή» των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη δεν μπορεί να ληφθεί από τη διατροφή. Επομένως, όταν ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να συνθέσει επαρκείς ποσότητες, απαιτείται η χορήγηση συμπληρωμάτων για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των αρθρώσεων (κινητικότητα). Περιστασιακές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γλυκοζαμίνη έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι λόγω της απουσίας παρενεργειών, η χρόνια λήψη γλυκοζαμίνης αναστέλλει διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα και προστατεύει από καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Συχνές ερωτήσεις για την γλυκοζαμίνη
Τι είναι η γλυκοζαμίνη;
Η γλυκοζαμίνη είναι ένα ένα σάκχαρο φυσικής προέλευσης. Είναι ένας αμινοσακχαρίτης που παράγεται ενδογενώς στο σώμα από τη γλυκόζη και βρίσκεται στο υγρό γύρω από τις αρθρώσεις. Η γλυκοζαμίνη βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα καθώς και σε ζωϊκούς ιστούς, όπως τα οστά ζώων, οι μύκητες και τα οστρακοειδή.
Ποια είναι τα οφέλη και οι ιδιότητες της γλυκοζαμίνης;
Η γλυκοζαμίνη βελτιώνει τη λειτουργία του χόνδρου και αποτρέπει την καταστροφή του. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί όλες τις ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή δραστηριότητα των αρθρώσεων. Ο μηχανισμός δράσης της γλυκοζαμίνης στις αρθρώσεις είναι πλέον γνωστός. Η γλυκοζαμίνη συμβάλλει επίσης στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Ως θεραπευτικός παράγοντας, συμμετέχει στην εξομάλυνση και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.
Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία της γλυκοζαμίνης;
Η κατάλληλη δοσολογία της γλυκοζαμίνης καθορίζεται κυρίως από τον ιατρό σας, ωστόσο συνήθως ορίζεται στα 1500 mg ημερησίως.