Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό από προβιταμίνες, όπως η ρετινόλη και το βήτα-καροτένιο. Αυτές οι μορφές της βιταμίνης Α βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Ο οργανισμός αποθηκεύει κυρίως αυτή την ουσία στο ήπαρ και τη λαμβάνει μέσω της διατροφής.
Συχνές Ερωτήσεις για τη Βιταμίνη Α
Πώς η βιταμίνη Α ωφελεί τον οργανισμό;
Συμβάλλει στον κανονικό μεταβολισμό του σιδήρου
Βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος
Ενισχύει τη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης
Υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
Η βιταμίνη Α σε ποιες τροφές περιέχεται;
Η απορρόφηση της βιταμίνης Α είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με λιπαρές τροφές. Πολλές ζωικές πηγές που περιέχουν βιταμίνη Α, όπως το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φυσικά πλούσιες σε λιπαρά. Επιπλέον ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι συμβάλλουν στην πρόσληψη της βιταμίνης Α.
Έχει η βιταμίνη Α παρενέργειες;
Η βιταμίνη Α όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι τοξική για τον άνθρωπο και να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, καθώς είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται σε αυτό το όργανο. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί κίτρινη χρώση του δέρματος η οποία είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της λήψης. Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι η μακροχρόνια κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων βιταμίνης Α από άτομα που καπνίζουν συστηματικά σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα.